Kako turizam utiče na tržište nekretnina

  • 24.jul 2019
  • Like us on Facebook

Sigurno ste do sada zapazili sve veću prisutnost Crne Gore kao turističke destinacije u stranim medijima. Bokokotorski zaliv, rivijera, nacionalni parkovi, planine – samo su neke od atrakcija kojima Crna Gora privlači toliku pažnju stranih turista. Kada tome dodamo sve bolju avio-povezanost sa velikim evropskim i svjetskim gradovima, jasno je zašto je naša zemlja mnogima na spisku destinacija koje planiraju posjetiti.

“U glavnom fokusu je primorje, i to Kotor i bokokotorski zaliv, koje strani turisti najčešće biraju za “bazu” i odatle posjećuju ostale dijelove Crne Gore. Sve to direktno utiče i na tržište nekretnina, s obzirom da se potražnja za vrstom smještaja vremenom izmijenila i sada se većina gostiju odlučuje za privatni smještaj u želji da što bolje upoznaju ljude i kulturu zemlje u kojoj borave. Najviše se traže jednosobni stanovi na kotorskoj obali, a nerijetki su i upiti za velikim stanovima, pa i cijelim vilama pogodnim za smještaj porodica i većih grupa gostiju. Cijene smještaja za kratkoročna izdavanja u Kotoru se u prosjeku kreću od €100 po danu za jednosoban apartman do čak €1,000 za luksuzne vile. Ono što je karakteristično za ove goste je da preferiraju putovanja u proljeće i jesen što je produžilo sezonu izdavanja u Boki – od početka aprila do oktobra. Iako je kratkoročno izadavanje vrlo zahtjevna i velika obaveza za vlasnike nekretnine, ono donosi i dobru zaradu.“ – kaže Mijat Jovanović, menadžer agencije za nekretnine RE/MAX Boka Home u Kotoru.

Jednosoban stan u Dobroti, Kotor

Prirodne ljepote, način života, cijene i porezi koji su znatno niži kod nas nego u drugim evropskim gradovima, neki su od razloga zbog kojih stranci ostaju da žive u Crnoj Gori, što je, ponovo, ostavilo traga na tržište nekretnina. „Ako na to dodamo i činjenicu da se u protekle dvije godine Crna Gora više puta našla na spisku najboljih zemalja za ulaganje u nekretnine u Evropi, ovakav trend nije iznenađujuć. U velikom broju slučajeva, stranci najčešće rentiraju smještaj tokom prvih godinu ili dvije svog boravka u Crnoj Gori, nakon čega uglavnom slijedi prekretnica – ili se odlučuju da život nastave ovdje i kupuju nekretninu ili idu dalje.“

Jednosoban stan u Orahovcu, Kotor

Ukoliko vas interesuje prodaja, kupovina ili izdavanje nekretnine u Crnoj Gori kontaktirajte RE/MAX agente za sve informacije.

Oznake:

Komentari