Kancelarija u vašem domu

  • 05.april 2020
  • Like us on Facebook

S obzirom na aktuelnu pandemiju COVID-19 virusa, mnoge kompanije su odlučile da privremeno zatvore svoje kancelarije i da zaposleni posao obavljaju iz bezbjednosti svog doma. Iako koncept rada „od kuće“ zvuči primamljivo, on zahtjeva i određenu pripremu kako biste „na poslu“ bili maksimalno produktivni i uživali u svojoj novoj kancelariji.

Odaberite vaš prostor za rad

Bilo da živite u kući ili u malom stanu, pronađite prostor koji lako možete pretvoriti u radni ambijent. Idealno bi bilo da imate zasebnu prostoriju koja će vam omogućiti mir za rad, ali ukoliko to nije moguće, prosto izaberite odgovarajući ugao dnevne sobe ili trpezarije i tu smjestite svoju kancelariju. Radni sto sa kompjuterom i udobna stolica su polazna osnova – kauč nas zapravo čini manje produktivnim. Probajte i da izbjegnete stvari koje bi vam mogle odvlačiti pažnju, poput televizora, kako biste se mogli posvetiti poslu.

Tehnologija

Neka vam sva radna tehnika bude pri ruci: punjači za telefon i kompjuter, eksterni hard disk (ovo će vam naročito biti od koristi ako sada koristite sopstveni kompjuter i budete htjeli da prebacite fajlove na kojima radite na kompjuter koji koristite u firmi), mikrofon i kameru (ukoliko vaš kompjuter ili laptop nema ugrađenu kameru). Tokom ovog perioda ćete vjerovatno učestvovati i na video konferencijama, pa imajte u vidu i pozadinu iza sebe – tokom video poziva nemojte sjedati ispred prozora, jer će kolegama vaš ekran izgledati mračno i neće moći da vas vide (osim ako vam je to cilj :-) ). Birajte svijetle i neutralne pozadine kako bi vam lice bilo jasno vidljivo.

Osvjetljenje

Svijetle prostorije sa izobiljem prirodne svjetlosti čine da se osjećamo bolje, vedrije i daju nam dodatnu energiju. Odgovarajuće osvjetljenje radnog prostora je posebno važno – pomoći će vam da ostanete fokusirani i budete produktivniji. Ukoliko vaša privremena kancelarija nema prozor ili joj fali prirodnog svjetla, postavite podnu lampu nedaleko od radnog stola kako bi dodatno osvijetlila prostoriju i učinila radni prostor još prijatnijim.

Komentari