Podgorica, Montenegro

Kuda idu cijene podgoričkih nekretnina?

  • 17.januar 2020
  • Like us on Facebook
Da je Podgorica jedan od najatraktivnijih crnogorskih gradova za kupovinu nekretnina, to je već dobro poznato, a to se potvrdilo u 2019. godini. Utisak je da je godina za nama bila izuzetno uspješna kada je u pitanju tržište nekretnina. Pogotovo živo je bilo tržište u Podgorici što se osjetilo i na povećanju cijena, i pojavi nekih novih trendova

Dešavanja na tržištu

Kupci su se više odlučivali za novogradnju, prvenstveno zbog toga što dobijaju gotov proizvod i mogu se useliti odmah, dok starogradnja gotovo uvijek iziskuje dodatna ulaganja.U periodu od juna do danas prosiječne cijene kvadrata novogradnje u Podgorici su porasle za 8%, a najveći skok u cijeni imaju Tološi gdje je gornja granica kvadratnog metra porasla sa €1,400 na €1,600. Razlog tome je par manjih luksuznijih projekata.
Three bedroom apartment in Podgorica
Trosoban duplex 124m2, Tološi
I u Momišićima su cijene u porastu, pa kvadrat stana košta do €1,800. Jedini kraj koji bilježi osjetni pad u cijeni je popularna lokacija ispod Gorice. Iako decenijama prepoznato kao najelitnije naselje u glavnom gradu, u Gorici dominiraju veliki luksuzni stanovi, za kojima je potražnja znatno opala zadnjih godina. Tako je sada donja granica pomjerena sa €1,500 na €1,300 po metru kvadratnom dok je gornja granica i dalje €2,000 i to zahvaljujući luksuznom objektu uz crkvu Sv. Đorđa.
Studio 33m2, €57,000, City kvart
Garsonjera 33m2, €57,000, City kvart

Izdavanje

City Kvart i krajevi oko Delta šoping centra ne gube na atraktivnosti, a i pored gradnje novih stanova, u ovoj godini se nije osjetio pad cijene, već porast u prosjeku od 100 €/m2. Najskuplji stan prodat u City Kvartu je garsonjera, koja je plaćena 1,750 €/m2, dok je najniža prodajna cijena bila 1,450 €/m2. Razlog ovome je i dalje odličan povrat od rente koji privlači investicione kupce. Sa završetkom novih projekata u okolini City Kvarta, te samim tim i novim jedinicama na trištu izdavanja, cijena stanova će se stabilizovati, ako ne dođe i do blagog pada.Novi projekti na Zabjelu, ispod Ljubovića, u Zagoriču održavaju cijenu od 1,000 do 1,200 €/m2, i čini se da će i dalje velika ponuda učiniti da te cijene ostanu stabilne. Treba imati u vidu da građevinski sektor počinje da osjeća nedostatak radne snage, te su neki projekti usporili iako firme nemaju finansijskih poteškoća. To može uticati na porast cijene, ali prije svega na duži rok završetka. Kupci novih stanova u izgradnji se moraju naoružati strpljenjem.
Average €/sqm in Podgorica in December 2019
Prosiječna cijena m2 u Podgorici, decembar 2019
Average €/sqm in Podgorica in June 2019
Prosiječna cijena m2 u Podgorici, jun 2019

Podjela tržišta

Na Podgoričkom tržištu se naziru dva pod-tržišta, jedno u kojem dominiraju nekretnine od 1,000 do 1,200 €/m2, gdje cijena igra glavnu ulogu, i gdje se odluka o kupovini donosi i zbog razlike od €500, i drugo tržište, od 1,400 €/m2 pa naviše, gdje lokacija, dizajn, pa tek onda kvalitet igraju glavnu ulogu.Ako se investitori pitaju šta kupci zaista žele, Podgoričko tržište nekretina bi moglo da stane u jednu rečenicu – jednosoban stan do €55.000, ako je moguće Preko Morače.
One bedroom apartment for rent, €450, Maxim building
Jednosoban stan za izdavanje, €450, Maxim zgrada
Ostaje pitanje da li će se ovakav trend nastaviti ili će ovu godinu obilježiti pad cijena. Više o tome u nekom od narednih tekstova.

Komentari