Učinite selidbu manje stresnom za vaše kućne ljubimce

  • 07.jul 2019
  • Like us on Facebook

Selidba može biti jedan od stresnijih trenutaka u životu, kako za ljude tako i za životinje. Dok se neki ljubimci kao što su ptice i ribice brzo prilagođavaju novom okruženju jer već imaju svoju „kućicu“ pa selidbom mijenjaju samo ambijent, drugima je potrebno puno vremena i pažnje kako bi prihvatili novi dom.

Povedite ljubimca u budući dom prije nego što se uselite

Ukoliko ste u mogućnosti, povedite vašeg ljubimca sa vama da vidi i osjeti prostor, kako bi što ranije upoznao novi dom. Na ovaj način će mu mirisi i okruženje biti već poznati kada dođe trenutak konačnog preseljenja i kretaće se slobodnije.

Pomozite mu da istraži prostor

Nakon preseljenja pokažite vašem ljubimcu svaku prostoriju pojedinačno, umjesto da ga pustite sam da dezorijentisano trči po stanu ili kući. Kada obiđete sve prostorije, povedite ga do dijela koji ste opremili njegovim igračkama, stvarima, zdjelom za hranu i vodu i njegovim ćebencetom za spavanje, ukoliko ga ima. Probajte da ne mijenjate stare navike kako bi lakše prihvatio promjenu.

Prve šetnje u novom okruženju

Izvodite često vašeg ljubimca u šetnju kako bi vježbao svoj njuh i zapamtio najvažnije tačke na osnovu kojih će se bolje snalaziti u prostoru. Trudite se što češće da mijenjate put kojim idete kući jer će na taj način razviti osjećaj za orijentaciju i bolje zapamtiti kako da se vrati, ako se slučajno izgubi. Izvjesno vrijeme držite obavezno psa na povocu jer se može desiti da pobjegne tražeći stari dom.

Stare navike, novi dom

Mačke su po prirodi teritorijalne pa se samim tim prilagođavaju novoj sredini mnogo teže od pasa. Prilikom selidbe, biće vam potrebna korpa za mačke u kojem će biti kada je dovedete u novi dom. Smjestite je na neko mirno mjesto i sačekajte dok se mačka postepeno navikne na nove zvukove i prostor. Odredite za početak samo jednu prostoriju za nju, koju nećete mijenjati. Kada se osjeti sigurnom, sama će izaći iz korpe.

Preseljenje sigurno i za vas znači puno novih obaveza i prilagođavanja, ali je naročito važno u prvom periodu da nađete vremena za vašeg ljubimca i da ga ne ostavljate samog kod kuće. Imajte na umu da je životinjama potrebno i do nekoliko nedjelja da se ne naviknu na sve promjene. Budite strpljivi i posvetite im više vremena nego inače, kako bi i za njih preseljenje bilo što manje stresno.

Oznake:

Komentari